CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

4.47 (177 ocen)

  • 60 min

Proste i łatwe ciasto!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    ciasto:

    3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    250g margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka

    masa:

    1,5 l mleka
    4 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru kryształu

    ponadto:

    1,5 kg miękkich jabłek

Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:

    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę.

    Posiekać nożem.

    Dodać żółtka.

    Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników.

    Zagnieść i wyrobić ciasto.

    Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut.

    masa:

    1l mleka zagotowujemy z cukrem.

    W pozostałym mleku rozrabiamy budynie.

    Gotujemy budyń.


    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry.


    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy.

    Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta.

    Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut.

    Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować