Ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowe i delikatne ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    jajka 4 szt,
    mąka pszenna 1/2 szk,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    cukier 5 łyżek,
    proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
    woda 1 łyżka,
    Masa:
    śmietana 36% 250 ml,
    jogurt grecki 400 g,
    cukier puder 1/2 szk,
    cynamon 1 łyżeczka,
    żelatyna 2 łyżki,
    sok jabłkowy 1/4 szk,
    Jabłka do masy:
    jabłka 3 szt,
    cukier 2 łyżki,
    woda 1/2 szk,
    sok z cytryny 3 łyżki,
    Dodatkowo:
    herbatniki 12 szt,
    galaretka cytrynowa 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Jabłka do masy:
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać cukier i gotować do momentu aż jabłka zmienką (ważne aby jabłka nie rozgotowały się). Jabłka odcedzić i ostudzić. Sokiem nasączyć biszkopt (pozostawić 1/4 szklanki).
    Masa:
    Sok jabłkowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, odstawić. Śmietanę ubić, dodać cukier i cynamon i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto schłodzić.

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na herbatniki i ciasto ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować