Ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Często robię to ciasto, jest bardzo dobre.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier puder: 200 gramów
    - mąka: 0.5 kilograma
    - proszek o pieczenia: 2 łyżeczki
    - jabłka antonówki: 1.5 kilograma
    - cukier: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiękczony tłuszcz zmiksować, dodając jajka, cukier puder, śmietanę doprowadzając do powstania puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, rękami zagnieść ciasto, 2/3 ciasta użyć do wylepienia dna blachy uprzednio lekko natłuszczonej. Pozostałą cześć ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Obrane jabłka pokrajać w ósemki, włożyć do garnka z 1/4 szkl wody na dnie, mieszając aż jabłka zmiękną i częściowo odparują. Wymieszane z cukrem jabłka wystudzić, wymieszać.
  • 3. Rozłożyć równą warstwą jabłka na cieście. Zamrożone ciasto zetrzeć równomiernie na tarce z największymi otworami na jabłka. Piec w 180 stop. Przez ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować