Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiękczony tłuszcz zmiksować, dodając jajka, cukier puder, śmietanę doprowadzając do powstania puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, rękami zagnieść ciasto, 2/3 ciasta użyć do wylepienia dna blachy uprzednio lekko natłuszczonej. Pozostałą cześć ciasta włożyć do zamrażalnika.
2.Obrane jabłka pokrajać w ósemki, włożyć do garnka z 1/4 szkl wody na dnie, mieszając aż jabłka zmiękną i częściowo odparują. Wymieszane z cukrem jabłka wystudzić, wymieszać.
3.Rozłożyć równą warstwą jabłka na cieście. Zamrożone ciasto zetrzeć równomiernie na tarce z największymi otworami na jabłka. Piec w 180 stop. Przez ok. 35 minut.
Komentarze