Ciasto z gruszkami, żurawiną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne , zalać wodą i obgotować, ok 5 min.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, partiami dodać cukier , ciągle ubijać.
Dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.
Formę do babki szeroką nasmarować margaryną posypać bułką tartą i wyłożyć 1/3 ciasta na dno tylko, Podpiec ok 10 min w temp 200 st. Wyjąć. Ułożyć gruszki dookoła , do ciasta dodać żurawinę, można ją uprzednio trochę posiekać. Oblać gruszki resztą ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 20 min.
ciasto podawać z musem malinowym lub truskawkowym.
Komentarze