Ciasto z gruszkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dziś na deser poleca się pyszny kruchy gruszkowiec z borówkami.
Ciasto idealne na każdą okazję.
Można dać same gruszki ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki.
Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.
Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO :
    500 g mąki pszennej typ 500
    50 g smalcu
    200 g masła
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szk cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA :
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    1,2 l mleka

    OWOCE :
    1 kg gruszek
    1,5 szk borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto z gruszkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
    Podzielić na 2 części ( 1/3 i 2/3 ).
    Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
  • 2. Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
  • 3. Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń.
    Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.
    Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować