Ciasto z gruszkami

3.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste ciasto z gruszkami, które jest miękkie i soczyste. Można je przygotować w kilka chwil.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22 cm)
    2 jajka
    100g mąki pszennej
    50g masła/margaryny
    50g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    500g gruszek
    Opcjonalnie:
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki.
    Umyte i obrane gruszki pokroić w małą kostkę i opcjonalnie wymieszać z sokiem cytrynowym.
    (Sok sprawi, że owoce po upieczeniu nie będą ciemnieć, ale ja często go pomijam, gdyż placek zazwyczaj znika w dniu pieczenia.)
    Ciasto.
    Masło utrzeć z cukrami oraz nie przerywając miksowania połączyć z jajkami.
    Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu wmieszać gruszki.
    Masę przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka) przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ostudzony placek można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować