Ciasto z gotowanymi jajami

0 (0 ocen)

Kiedyś piekła to ciasto moja mama, teraz ja je piecze dla swoich dzieci. Gdy były małe to był ich ulubiony deser i jest do dzisiaj .

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    -25 dag zmielonych orzechów włoskich
    -8 jaj
    -20 dag cukru
    -2 łyżki bułki tartej
    -półtorej łyżeczki proszeku do pieczenia
    Ciasto z gotowanymi jajami:
    -3 szklanki mąki
    -4 ugotowane żółtka
    -3 łyżki cukru pudru
    -25 dag margaryny
    Krem:
    -0,4l mleka
    -budyń waniliowy
    -wanilia
    -20 dag cukru
    -20 dag masła

Ciasto z gotowanymi jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Ubic białka na pianę.Następnie dodac żółtka, potem cukier, orzechy i proszek do pieczenia. Wysmarowac 2 formy(36x24) na ciasto margaryną i bułką tartą. Odlac masę i upiec dwa biszkopty.
    Ciasto z gotowanymi jajami:
    Zagnieśc ciasto powstałe ze składników i upiec w dwóch formach(36x24).
    Masa:
    Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotowac gęsty budyń i następnie go wystudzic. Masło utrzec z wanilią, dodając po łyżce budyniu.
    2 ciasta i 2 biszkopty przełożyc masą.

Porady

Ja dla moich dzieci polewałam to ciasto polewą z białej czekolady i dla zdrowia dodawałam owoce ukryte w bitej śmietanie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy