Ciasto z galaretką i budyniem bez pieczenia

4.22 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto z galaretką i budyniem bez pieczenia

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - ok. 16 herbatników kakaowych (1 opakowanie),
    - ok. 32 herbatników jasnych,
    - 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
    - 4 łyżki cukru,
    - 750 ml mleka,
    - 2 galaretki wiśniowe/malinowe + ok. 700ml wrzątku,
    - wiśnie z kompotu lub mrożone,
    - 1 kostka masła (miękkiego),
    - masa krówkowa 400g (Gostynin),
    - kilka truskawek (do ozdoby),
    - 250 ml śmietanki 36% i 250 g mascarpone (ozdobny krem na wierzch).
Wystaw ocenę:

4.22 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z budyniem

Ciasto z galaretką i budyniem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie robimy wg przepisu na opakowaniu (dałam mniej mleka łącznie ok 750ml na 2 budynie). Po ugotowaniu, odstawiamy do ostudzenia, zakrywamy wierzch budyniu folią spożywczą aby nie tworzył się kożuch. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu (dałam mniej wrzątku ok. 700ml na 2 galaretki). Odstawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Po ostudzeniu mieszamy budynie z miękkim masłem. W międzyczasie blaszkę wymiarów 23x28 (liczona na spodzie blaszki, ku górze się rozszerza) wykładamy papierem do pieczenia, układamy kakaowe herbatniki. Wylewamy budyń, na to wykładamy jasne herbatniki, masę krówkową i kolejną warstwę jasnych herbatników. Na górę kładę odsączone wiśnie. Tężejącą galaretkę wylewamy na wiśnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdobną tylką wyciskamy na każdy kawałek ciasta, ozdabiamy truskawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować