Ciasto z galaretką i budyniem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budynie robimy wg przepisu na opakowaniu (dałam mniej mleka łącznie ok 750ml na 2 budynie). Po ugotowaniu, odstawiamy do ostudzenia, zakrywamy wierzch budyniu folią spożywczą aby nie tworzył się kożuch. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu (dałam mniej wrzątku ok. 700ml na 2 galaretki). Odstawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Po ostudzeniu mieszamy budynie z miękkim masłem. W międzyczasie blaszkę wymiarów 23x28 (liczona na spodzie blaszki, ku górze się rozszerza) wykładamy papierem do pieczenia, układamy kakaowe herbatniki. Wylewamy budyń, na to wykładamy jasne herbatniki, masę krówkową i kolejną warstwę jasnych herbatników. Na górę kładę odsączone wiśnie. Tężejącą galaretkę wylewamy na wiśnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdobną tylką wyciskamy na każdy kawałek ciasta, ozdabiamy truskawką.
Komentarze