Ciasto z galaretką

  • wyświetlono: 4055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

na pewno nikt się mu nie oprze

anet

Składniki

Ciasto z makiem:
8 białek
1 szkl cukru kryształu
½ szkl mąki
½ surowego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Ciasto biszkoptowe:
2 jajka
8 żółtek
8 łyżek cukru kryształu
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:
½ l zimnej śmietany 18 %
Cukier do smaku
1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szkl wody
1 galaretka zielona rozpuszczona w 1 szkl wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z galaretką

  • 1. Ciasto makowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier, mąkę z proszkiem i mak. Upiec.
  • 2. Ciasto biszkoptowe: Ubić 2 białka, dodać cukier, dalej ubijać następnie żółtka i mąkę. Lekko wymieszać i piec. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 3. Krem: Śmietanę podzielić na 2 części i ubić, wlać do niej tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt-połowa kremu- makowy -krem -biszkopt-polewa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-22fu4bn

Dodane przez: Habibi Chi

Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia

Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone...

Migdałowo-bezowy torcik

Dodane przez: martula85

Migdałowo-bezowy torcik

Bezowe blaty z nutą migdałów ,...

Pyszny mazurek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem...

Chociaż do Świąt jeszcze kilka...

Sernik z kaszą manną

Dodane przez: stellina

sernik z kaszą manną

Przepis tego pysznego ciasta dotarł...

image-00mx984

Dodane przez: viki2903

sernik After Eight

sernik o smaku słynnych mietowo...

image-1ljtnh0

Dodane przez: viki2903

Lusetka

Delkiatne ciasto biszkoptowe przełozone...