Ciasto z dżemem porzaczkowym i bezą

5 (146 ocen)

  • 50 min

Nieco kwaskowe czarne porzeczki i słodka beza.... po prostu pycha!!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    450g mąki pszennej
    200g miękkiego masła
    80g cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    4 żółtka


    Beza:

    4 białka
    1 i ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu z wa nili llub aromat waniliowy
    3 łyzki wiórków kokosowych drobnych
    szczypta soli

    oraz

    dżem porzeczkowy
    cukier puder do lekkiego oprószenia wierzchu lecz niekoniecznie
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Przetwory

Ciasto z dżemem porzaczkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtka,śmietan , ubijać , a nastepnie dodać mąkę i wymieszać .
    . Gdy składniki zaczną się łączyć ,zagnieść kruche ciasto .
    Zawinąć w je folię i schłodzić przez około 40-50 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i przełożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Schłodzić.
    2. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy są ubite dodawać stopniowo cukier puder, miksować przez chwilę. Gdy masa jest lśniąca, dodać wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dosypać wiórki i całośc lekko połaczyc.

    3. Na podpieczone kruche ciasto nałozyć dżem porzeczkowy i wyłożyć bezę. Wyrównać i piec ok. 20 minut w 175ºC i jeszcze ok. 30 minut w 150ºC.

    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lecz niekoniecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować