Ciasto z dżdżownicami

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Ozdoba jest fajną alternatywą na przyjęcie dla dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    3/4 kostki masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 szklanka mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorzkiego kakao


    Masa czekoladowa:
    10 dag czekolady deserowej
    3 jaja
    100 g cukru
    2 łyżki kakao
    15 dag masła
    15 dag margaryny


    Dodatkowo przygotować;
    200 g czekoladowych ciasteczek
    1 paczka żelków w kształcie robaczków
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z dżdżownicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy stopniowo po jednym jajku.
  • 2. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • 3. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej foremki(22 cm x 32 cm)
    Piec w temp.180 stopni, około 40 minut
  • 4. Na ostudzone ciasto wykładamy masę..
  • 5. Masa czekoladowa:
    Całe jajka, cukier i kakao ubić na puszystą masę. Czekoladę posiekać. Masło i margarynę utrzeć na pianę – dodawać stopniowo masę jajeczną..
    Na koniec dodać posiekaną czekoladę
  • 6. Masę ułożyć na upieczonym cieście,posypać pokruszonymi ciasteczkami i ozdobić żelkami

Porady

W wersji dla dorosłych proponuję do masy dodać kieliszek spirytusu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Muffinki z dżdżownicami 111

To może cię zainteresować