Ciasto z delicjami i masą serowo-maślana

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopty , makowa wkładka całość przełożona masą maslano-serową

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Wymiary formy- 24/35cm


    Składniki na biszkopt

    8 jaj
    8 łyżek ciepłej wody
    250g cukru
    160g maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na wkładkę makową

    6 białek
    150g cukru pudru
    150g suchego maku
    150g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    składniki na masę

    6 żółtek
    1l mleka
    1/2 szkl kwaśnej śmietany
    6-7 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka wanilii
    kieliszek likieru kokosowego
    250 g masła

    Składniki na poncz

    1 szkl przegotowanej zimnej wody
    sok z połowy cytryny
    1 łyżeczka cukru
    kieliszek likieru kokosowego
    Dodatkowo

    2 paczki delicji
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto z delicjami i masą serowo-maślana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu

    Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia.

    Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki w formie o wymiarach 24/35cm
    Wykonanie wkładki makowej

    Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.
    Wykonanie masy

    Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia.

    Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.
    Poncz

    Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.
    Przełożenie ciasta

    Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować