Ciasto z delicjami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Zwykłe ciasto biszkoptowe z delicjami zalane galaretką. Wspaniałe do popołudniowej kawy. Delikatne nie za słodkie ciasto.. polecam

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ½ łyżeczka octu.
    1 galaretka czerwona
    2 opakowania delicji ( ok 20 ciastek)
    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    1 margaryna
    2 ciastka typu prince polo

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z delicjami 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
    Masa budyniowa
    Ugotować budyń według informacji na opakowaniu ( zamiast 500ml mleka dajemy 400ml).
    Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Galaretkę zrobić według informacji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody. Rozpuszczoną odstawić do stężenia.
    Margarynę ucieramy „do białości” dodajemy stopniowo budyń cały czas ucierając.
    Gotową masę smarujemy na jednej części blatu biszkoptowego na to kruszymy ciastka Prince Polo i przykładamy drugim blatem biszkoptowym, górę smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej układamy delicje. Gdy galaretka jest już gotowa wylewamy na ciasto. Odstawić ciasto na ok.0,5h do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy