Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno , stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Dodajemy mąkę zmieszaną z otrębami i proszkiem do pieczenia wszystko delikatnie mieszamy.
2.Na wysmarowaną tackę wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut w temperaturze 160-180 stopni.
3.Na wystudzony biszkopt dajemy masę z borówek oraz jeżyn.
Wykonanie masy :
Do większego garnka wlać wodę i dać borówki oraz jeżyny . Całość lekko zagotować . Po zagotowaniu rozpuszczamy w nich galaretki i pozostawiamy do stężenia. Gotową tężejącą się masą wylewamy na biszkopt.
4.Na masę z borówek i jeżyn układamy ciastka delicje .
5. Na delicje dajemy śnieżkę .
Wykonanie śnieżki :
Śnieżkę ubijamy na mleku przez 5 minut , wlewamy tężejącą się galaretkę mieszamy całość wylewając na delicje . Jak śnieżka dobrze stężeje na wierzch dajemy tężejące się galaretki. Ciasto dajemy do schłodzenia aż stężeją masy na około 3 godziny.
Komentarze