Ciasto z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis otrzymałam od znajomej. Ciasto pychotka. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dkg ugotowanej fasoli
    1 1/2 szklanki cukru
    7 jaj
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mąki pszennej
    1 czekolada gorzka ciemna
    10 dkg żurawiny suszonej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki oleju z oliwek
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z czerwonej fasoli 1. Fasolę namoczyć na około 3 godz, ugotować, odcedzić, rozgnieść
  • Ciasto z czerwonej fasoli 2. Wsypać do miksera, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, olej, mąkę, miksować do uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto z czerwonej fasoli 3. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać do masy fasolowej, leciutko połączyć.
  • Ciasto z czerwonej fasoli 4. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.. Następnie wrzucić czekoladę i żurawinę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowa masę fasolową przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować