kiedy mam ochotę na coś słodkiego a nie za bardzo mam czas aby stać przy kuchni sięgam po sprawdzony przepis na szybkie ciasto, wcześniej było z nektarynką dziś zrobiłam z czerwoną porzeczką.
40 min
Składniki:
CIASTO :
mąka 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
jajka 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ubij białka na sztywno następnie zacząć dodawać cukier po łyżce, następnie żółtka i olej.
Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj do masy, wymieszaj delikatnie szpatułką.
2.Przygotuj 4 foremki.
Wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, przelej masę do foremek
W ciasto lekko powciskaj porzeczki.
3. Piecz 30 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarze