Ciasto z czereśniami- w wersji lekkiej

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proste, niezbyt czasochłonne i kaloryczne ciasto na letni podwieczorek. Zapraszam:)

20191005_083333
  • 12 porcje
  • 90min

Składniki

Biszkopt:
2 jajka
40 g mąki
50 g erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g czereśni ( waga bez pestek)
Krem jaglany:
100 g kaszy jaglanej
300 g czereśni
100 ml wody
1łyżeczka żelatyny+2 łyżki wody
30 g ksylitolu
Krem cappuccino:
300 g serka homogenizowanego
250 g jogurtu naturalnego
30 g cappuccino czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny
125 g czerwonych porzeczek
2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z czereśniami- w wersji lekkiej

  • do biszkoptu dodać czereśnie1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce erytrol i miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku. 
    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Masę biszkoptowa wyłożyć na formę ( ja użyłam formy do zapiekanki, wyłożonej wcześniej papierem). W ciasto powtykać kawałki czereśni. Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnik i zostawić do ostygnięcia.
  • kasze i czereśnie połączyć2. Krem jaglany:
    Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
    Kaszę uprażyć w suchym garnku, następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i zagotować do miękkości. Zdjąć z ognia,do goracej kaszy dodać kstlitol i obrane z pestek czereśnie. Zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować, aby nie było grudek. Przelać do formy i zostawić do ostygnięcia po czym wstawic do lodówki na godzinę.
  • wymieszać krem3. Krem cappuccino:
    Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    W misce połączyć serek, jogurt i proszek cappuccino. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie wlać płynna żelatynę i po raz ostatni wymieszać.
    Na krem jaglany wysypać porzeczki i delikatnie wylać na nie krem cappuccino. Wstawić do lodówki do steżęnia na kilka godzin. Przed podaniem posypać tartą czekolada. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptkasza jaglanaCzereśniebiszkopt bez cukruzamienniki cukru
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0mkfd9i

Dodane przez: Mniam1

Serowe ciasto z czereśniami

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale...

CIASTO KILIMANDŻARO W WERSJI LIGHT

Dodane przez: monikaT83

CIASTO KILIMANDŻARO W WERSJI LIGHT

No i stało się:) 1000-ny przepis...

Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

Dodane przez: monikaT83

Gruszkowa chmurka ( wersja lekka)

zapraszam na moją modyfikacje klasycznego...

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Proste, szybkie ciasto w sam raz...

kruche z czereśniami

Dodane przez: Milena127

Kruche ciasto z czereśniami

Piekę je zawsze, gdy tylko czereśnie...

image-0n2haqt

Dodane przez: monika016

Ciasto serowe z czereśniami

Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym...