Ciasto z czereśniami do góry nogami

0 (0 ocen)

Łatwe, szybkie i proste, do tego przepyszne!

Składniki:

  • 90 g masła
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru waniliowego domowego
    0,75 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g czereśni
    0,5 cytryny

Ciasto z czereśniami do góry nogami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18cm.

    Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać domowy cukier waniliowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.

    Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka. Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy