Ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz spotkałam się z ciastem, które zagniata się jak kruche,a po upieczeniu wygląda i smakuje jak ucierane :-) Dzięki temu błyskawicznie się je przygotowuje. Spód jest puszysty i nie za suchy za sprawą twarogu. Słodkie czereśnie i polewa znakomicie do niego pasują.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
    Ciasto:
    200 g tłustego niezmielonego twarogu
    5 łyżek oleju
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    6 łyżek mleka
    1 jajko
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg czereśni (radze użyć 800 g przed wydrylowaniem)

    Polewa:
    1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
    3 jajka
    100 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić jej spód ciastem.
    Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Ułożyć je na cieście. Składniki polewy dokładnie wymieszać i polać nią czereśnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 60-70 minut. Ostudzić. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

Porady

Jeśli zabraknie Wam śmietany możecie zastąpić jogurtem naturalnym też się uda. Do ciasta nadają się każde owoce np. morele, jagody, rabarbar itp..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy