Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kruchy spód: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypuję je trochę mąką. Blaszkę wykładam papierem i wyklejam jej dno równą warstwą ciasta, nakłuwam je widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut, do zezłocenia. Upieczone spód pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Ganache: śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.
Komentarze