Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruchy spód, warstwa konfitury pomarańczowej i gruba warstwa czekoladowego ganache.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 20x 30 cm):
    Kruchy spód:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    100 g. rozpuszczonego masła
    0,5 szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ganache:
    0,5 l. śmietanki 30%
    250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
    100 g. miękkiego masła
    2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego
    Dodatkowo:
    słoiczek konfitury pomarańczowej
    posypka owocowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kruchy spód: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypuję je trochę mąką. Blaszkę wykładam papierem i wyklejam jej dno równą warstwą ciasta, nakłuwam je widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut, do zezłocenia. Upieczone spód pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
    Ganache: śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować