Ciasta warzywna są niezwykle smaczne, bardzo lubię je przygotowywać. To ciasto cukiniowe przygotujecie w kilka minut, reszta to już tylko pieczenie. Jest wilgotne, przypominające w smaku piernik, krem serowy dodaje mu delikatności.
Składniki:
• CIASTO:
• 300g cukinii,
• 4 jajka,
• 250g cukru trzcinowego,
• Sok i skórka starta z 1 pomarańczy,
• 1 szklanka oleju,
• 100-150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
• 300g mąki pszennej,
• 1 łyżeczka sody,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
• SEROWA PIERZYNKA:
• 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• 50g masła o temperaturze pokojowej,
• 3-4 łyżki syropu klonowego,
• DODATKOWO:
• Kilka orzechów
Ciasto z cukinii pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika.
2.Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok.
3. W drugiej misce miksujemy jajka, sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i orzechy, mieszamy chwilkę do połączenia łyżką.
4.Dosypujemy mąkę i mieszamy chwilkę, aby nie było grudek.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki keksowej 30x12cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy je 70-80 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.
5.SEROWA PIERZYNKA: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy chwilkę mikserem. Dodajmy stopniowo ser ciągle ucierając. Pod koniec dodajemy syrop klonowy (możemy go zastąpić miodem). Przygotowanym kremem smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.
Ciasto dekorujemy orzechami i odstawiamy do lodówki
Życzę smacznego
Komentarze