Ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 200 gram mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki mleka
    1,5 szklanki startej na drobnej tarce cukinii
    50 g marcepanu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
    Do powstałej masy wlewamy na przemian olej i mleko, miksujemy jeszcze przez chwilę .
    Na końcu do masy dodajemy startą cukinię i starty na drobnej tarce marcepan, delikatnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta .
    Powstałą masę przelewamy do keksówki ( 11x 30 cm) , odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy