Ciasto z ciecierzycy, która ma lekko słodki i delikatny smak, więc idealnie nadaje się do wypieków. Ciasto jest mocno kokosowe, sycące i bezglutenowe. Lekko kruche i proste w przygotowaniu.
Ciasto z ciecierzycy ala rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-ciecierzycę namaczamy w wodzie na całą noc, rano odlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy
-banana miażdżymy
-do ciecierzycy dodajemy jaja, banana, olej kokosowy, cukier, mleko i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy mąkę oraz wiórki
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym, posypujemy mąką kokosową
-masę przekładamy do blaszki, posypujemy resztą wiórek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut 180C
-odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Komentarze