Ciasto z chia, jabłkowo - jagodowym budyniem i orzechową kruszonką

  • wyświetlono: 395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz dodałam nasionka chia do ciasta. Wyszło bardzo smaczne i bardzo ładne. A dodatek niewielkiej ilości jagód (ze słoiczka, ale w sezonie mogą być świeże) nadał jabłkom pięknego koloru. Orzechowa kruszonka dopełnia całości.

portret

Składniki

ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki nasion chia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
budyń jabłkowo - jagodowy:
6 jabłek (ok. 900 g)
1 łyżka cukru
2 łyżki jagód w soku własnym ze słoiczka
1 op. budyniu śmietankowego
2 łyżki soku z cytryny
kruszonka:
50 g masła
70 g cukru
70 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów włoskich
dodatkowo:
tłuszcz do formy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z chia, jabłkowo - jagodowym budyniem i orzechową kruszonką

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla, dodajemy jagody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę wody i podgrzewamy do zagotowania. Do gotującej się masy owocowej wlewamy budyń rozprowadzony w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy, chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko tłuszczem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Na cieście rozkładamy łyżką budyń jabłkowo - jagodowy. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Porady

W sezonie jagody ze słoiczka możemy zastąpić dwiema garściami świeżych jagód. Ilość cukru dodanego do budyniu można zwiększyć, zależy to od kwaśności jabłek i własnych preferencji smakowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiorzechy włoskiejabłkaDeserpodwieczorekdo kawydo herbatykruszonka orzechowajagody w soku własnymchiaciasto z chiasłodki poczęstunekbudyń jabłkowo - jagodowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane ciasto z musem jabłkowym pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z musem jabłkowym pod kruszonką

Błyskawiczny i bardzo smaczny jabłecznik,...

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Pyszne ciasto dla smakoszy orzechów...

Śliwkowe z budyniem i kruszonką

Dodane przez: danusia19671

Śliwkowe z budyniem i kruszonką

Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie...

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: Elysse

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Orzechowy z jabłkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto orzechowe z musem jabłkowym

Orzechowy biszkopt z musem jabłkowym...

Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką ryżowo-kokosową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z winnym budyniem, agrestem i kruszonką...

Puszyste ciasto z budyniem zupełnie...