Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto sezonowe z rabarbarem. Ciasto na kruchym spodzie z masą budyniową i kruszonką. Ciasto było bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -3 jajka
    -50 g. cukru
    -szczypta soli
    -250 g. masła lub margaryny
    -450 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    RABARBAR:
    -50 g. rabarbaru na czysto
    -3 łyżki cukru

    MASA BUDYNIOWA:
    -7 szklanek mleka
    -4 budynie waniliowe
    -10 łyżek cukru

    KRUSZONKA:
    -150 g. masła
    -100 g. cukru
    -2 cukry waniliowe
    -150 g. maki
    -100 g. kokosu

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -gorąca woda
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30X40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 2. rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku. Wcześniej to ciasto można posypać bułką tartą.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 3. masa- Budyniem rozmieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i rozlać równomiernie po rabarbarze.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 4. kruszonka- Zmiksować wszystkie składniki, potem rękoma rozetrzeć i rozsypać na masie budyniowej.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 5. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno kruszona by brązowiała.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką 6. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy. Kroić jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować