Ciasto z budyniem, rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30X40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
2.rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku. Wcześniej to ciasto można posypać bułką tartą.
3.masa- Budyniem rozmieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i rozlać równomiernie po rabarbarze.
4.kruszonka- Zmiksować wszystkie składniki, potem rękoma rozetrzeć i rozsypać na masie budyniowej.
5.Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno kruszona by brązowiała.
6.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy. Kroić jak dobrze stężeje.
Komentarze