Ciasto z budyniem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto z budyniem i śliwkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche forma 25 x 35 cm

    mąka pszenna 400 g
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
    cukier 170 g
    żółtka z 4 jaj
    masło 83 % tł. 200 g
    śmietana 18 % 2-3 łyżki
    kakao 3 łyżki
    szczypta soli
    śliwki około 700 g
    cukier puder do oprószenia

    Budyń czekoladowy:

    budyń czekoladowy 2 x 40 g
    mleko 1 l
    cukier 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Sypkie składniki wcześniej przesiane do misy, mieszam z solą i cukrem, dodaję miękkim masłem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta, powinno być gładkie i elastyczne. Dzielę na dwie cześć ( jedna mniejsza ) owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce około 30-40 minut. Większą część ścieram na grubych oczkach tarki na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskając dłonią formuję spód ciasta. Przekładam wystudzony budyń na wierzch śliwki pokrojone w mniejsze kawałki. Mniejszą część ciasta w ten sam sposób ścieram na śliwki. Ciasto piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 °C w czasie 50-55 minut.

    Ugotować budyń : Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia, połączyć z mąką ziemniaczaną, cukrem i budyniem z torebki. Pozostałą ilość mleka zagotować, masę przelać do gotującego się mleka. Doprowadzić do „pyrkania”. Wystudzić.

    Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować