Ciasto z budyniem i rodzynkami

  • wyświetlono: 811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Propozycja na proste w przygotowaniu, smaczne, puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem. Ciasto z budyniem to świetny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny, samodzielny deser.

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

CIASTO:
- 230 g mąki pszennej typ 650
- 20 g mąki z pełnego przemiału
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
MASA BUDYNIOWA:
-1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
DODATKI:
- rodzynki
- cukier puder (do posypania)
- szczypta kurkumy
- kasza manna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z budyniem i rodzynkami

  • 11. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    MASA BUDYNIOWA:

    Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu czekoladowego, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta.

    CIASTO:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji.

    Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*.

    *Ciasto jest dość rzadkie
  • 22. Następnie wnętrze foremki (keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm) smarujemy masłem i obsypujemy je kaszą manną.

    Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach:

    ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.
  • 33. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 - 50 minut*.

    * przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

    Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy je cukrem pudrem przygotowanym ze szczyptą kurkumy. Życzę smacznego! :)

Porady

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, tak aby uniknąć wypłynięcia masy budyniowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto z masą budyniowąCiasto z budyniem i rodzynkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Delikatne, ostatnio bardzo modne...

image-0l4l7fm

Dodane przez: AnetaStepien

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Proste i łatwe ciasto!!!

1

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Kruchy maślany spód w połączeniu...

image-1malhwl

Dodane przez: monika016

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ja nazywam je ciastem kryzysowym,...

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Niebiańskie ciasto z jabłkami pokrojonymi...

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

To ciasto jogurtowe z budyniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE