Ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ugnieść jednolite ciasto. (ciasto będzie się kleiło, ale nie dosypujemy mąki) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i odstawić na moment na bok.
2.Następnie do rondelka wlać zawartość kartonika z zimnym mlekiem. Odlać szklankę do garnuszka i wsypać zawartość torebek z budyniem i dokładnie wymieszać. Mleko, które znajduję się w rondelku zagotować. Gdy będzie się gotować, zmniejszyć ogień i wlewać po woli wcześniej rozmieszany budyń i gotować cały czas mieszając. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, czyli przez ok.30 sekund.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić jedną z części przygotowanego na samym początku ciasta. Wylać na to ugotowany budyń. (wylewamy ciepły budyń). Następnie posypać na wyłożony wcześniej budyń startymi na tarce o dużych oczkach jabłkami. Pozostałe ciasto, wyłożyć na wierzch.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez niecałą godzinę.
Komentarze