Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piekę to ciasto na uroczystości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250 gr)
    1/2 kg mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    2 żółtka
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1/3 kostki masła

    brzoskwinie z puszki
    cukier puder do dekoracji

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołeczek, do niego dodajemy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagarniamy i dodajemy margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą część wykładamy na formę o rozmiarach 30x25. Owoce odsączamy, kroimy w plasterki i układamy na cieście. W tym czasie robimy masę budyniową. Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Lekko studzimy i dodajemy masło. Mieszamy i wylewamy na ciasto z brzoskwiniami. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w 180 st około 50 -55 min. Po wystudzeniu opruszamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy