Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołeczek, do niego dodajemy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagarniamy i dodajemy margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą część wykładamy na formę o rozmiarach 30x25. Owoce odsączamy, kroimy w plasterki i układamy na cieście. W tym czasie robimy masę budyniową. Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Lekko studzimy i dodajemy masło. Mieszamy i wylewamy na ciasto z brzoskwiniami. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w 180 st około 50 -55 min. Po wystudzeniu opruszamy cukrem pudrem.
Komentarze