Ciasto z brzoskwiniowym musem

  • wyświetlono: 3844 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto powstało w wyniku własne inwencji twórczej :) Było wspaniałe!

Mysiunia
  • 60min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao

Masa budyniowa:
1 śmietankowy budyń
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatki:
27 okrągłych biszkoptów
wódka
1/4 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z brzoskwiniowym musem

  • ciasto z brzoskwiniami1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich cukier oraz kolejno po 1 żółtko (ciągle miksując na wolnych obrotach). Mąkę mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia – wsypujemy do ubitych jajek, po czym delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180*
  • ciasto z brzoskwiniami2. Masa budyniowa:
    Do garnka wsypujemy cukier, budyń oraz obydwie mąki – stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy Budyń się już dobrze rozprowadzi z mlekiem, nastawiamy go na gaz i cały czas mieszając gotujemy do czasu aż zrobi się gęsty – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i krem równomiernie rozprowadzamy na upieczonym biszkopcie.


    Mus brzoskwiniowy:
    Wszystkie brzoskwinie kroimy w kostkę, a następnie wkładamy je do malaksera i miksujemy na jednolity mus. Odmierzamy 2 szklanki brzoskwiniowego musu (jest go ok. 1,5 szklanki dlatego brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń), nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Zaraz po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na masę budyniową.
  • ciasto z brzoskwiniami3. Dodatki:
    Biszkopty namaczamy w alkoholu, a następnie ściśle obok siebie układamy na musie brzoskwiniowym. Margarynę rozpuszczamy z cukrem pudrem i kakaem, a następnie dodajemy łyżkę gorącej wody – w chwili kiedy polewa zaczyna się zsiadać polewamy każdy z biszkoptów. Na koniec dekorujemy ciasto w sposób dowolny.

Porady

.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieciasto z brzoskwiniami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: zielony liść

Ciasto z musem truskawkowym

Wyśmienite ciasto z delikatnym...

image-0mell69

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowo-brzoskwiniowe ciasto z pianką

Warstwowe ciasto z brzoskwiniami...

tajemniczy ogród

Dodane przez: Kasja1986

Ciasto z brzoskwiniowymi różami

Ciasto może wygląda na pracochłonne...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto brzoskwiniowe z mascarpone

Pyszne lekko kwaskowe ciasto na...

Ciasto z musem truskawkowym

Dodane przez: arturp0606

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Ciasto jest pyszne i proste do...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...