Ciasto z brzoskwiniami na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto to połączenie wszystkich smakołyków na jakie miałam ochotę. Świeżość i lekkość jednocześnie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 opakownie biszkoptów
    • 1 puszka brzoskwiń
    • ½ l śmietany 30 %
    • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
    • 1 śnieżka
    • 3 wafelki czekoladowe typu Princessa
    • 3 do 4 łyżeczki żelatyny
    • 2 galaretki brzoskwiniowe
    • Czekolada mleczna

Ciasto z brzoskwiniami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć na tortownicy 28 cm. Nasączyć je sokiem z brzoskwiń. Ubić śmietanę. Następnie dodać serek homogenizowany i śnieżkę. Wszystko wymieszać. Do masy dodać pokruszone wafelki i wcześniej rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody. Tak przygotowaną, wymieszaną masę wylać w 2/3 ilości na biszkopty.

    Pokroić brzoskwinie w kosteczkę. Z puszki brzoskwiń odlać odlać szklankę soku.
    Rozpuścić galaretki w 1 ½ szklanki wody. Gdy galaretka będzie chłodna dodać do niej szklankę soku brzoskwiniowego i pokrojone brzoskwinie. Wylać na masę wafelkową.

    Gdy wszystko stężeje należy wyłożyć resztę masy i zetrzeć na wierzch czekoladę mleczną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy