Ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób

Letnie ciasto, które najlepiej smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Jesienią możesz brzoskwinie zastąpić śliwkami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o 3 brzoskwinie (około 450g),
    o 175g masła,
    o ¾ szklanki cukru,
    o 1 cukier waniliowy,
    o 3 jajka,
    o Szczypta soli,
    o 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    o 1 i ½ szklanki mąki,
    o ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
    o ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownicę 22cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Brzoskwinie obierz i usuń pestki. Pół brzoskwini zostaw do dekoracji. Resztę pokrój w kostkę.
    \Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym (5 minut). Dodawaj po jednym jajku i chwilę ucieraj po każdym dodaniu. Dodaj aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Pokrojone brzoskwinie oprósz w 1 łyżce mąki i wymieszaj z ciastem.
    Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz około 50-60 minut tzn. do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować