Letnie ciasto, które najlepiej smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Jesienią możesz brzoskwinie zastąpić śliwkami.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o 3 brzoskwinie (około 450g),
o 175g masła,
o ¾ szklanki cukru,
o 1 cukier waniliowy,
o 3 jajka,
o Szczypta soli,
o 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
o 1 i ½ szklanki mąki,
o ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
o ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownicę 22cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Brzoskwinie obierz i usuń pestki. Pół brzoskwini zostaw do dekoracji. Resztę pokrój w kostkę.
\Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym (5 minut). Dodawaj po jednym jajku i chwilę ucieraj po każdym dodaniu. Dodaj aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Pokrojone brzoskwinie oprósz w 1 łyżce mąki i wymieszaj z ciastem.
Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz około 50-60 minut tzn. do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Komentarze