Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę topimy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie mieszamy z resztą składników na ciasto. Przekładamy do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25x36 cm. Ciasno (wypukłym do dołu) układamy 1/2 biszkoptów posmarowanych z obu stron dżemem. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Studzimy.
2.Na masę 1 szkl. syropu z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem. Dodajemy budyń rozpuszczony w 1 szkl. wody. Gotujemy, mieszając. Studzimy. Miksujemy z margaryna.
3.Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy.
4.Resztę syropu mieszamy z 1/3 szkl. wody i składnikami na poncz. Pozostałe biszkopty nasączamy i układamy na upieczonych (płaskim do dołu). Smarujemy masa. Układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką.
Komentarze