Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie wyłożyć na sito, odsączyć. Następnie pokroić w plastry grubości ok. 1 cm i ponownie przełożyć na sito.
2.Jajka (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo po łyżce śmietany i przesianej mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia). n akoniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast. Dokładnie utrzeć, ąż wszystkie składniki się połączą.
Przelać do formy (tortownica 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć ciasno pokrojone w plastry odsączone brzoskwinie. Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni (lub do tzw. suchego patyczka).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Porady
Owoce z puszki można w sezonie zastąpić świeżymi brzoskwiniami.
Komentarze