Ciasto z brzoskwiniami

5 (190 ocen)

Biszkopt z kremem i galaretką

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 szt jajka
    1 szkl mąka
    1 łyżka mąka ziemniaczana
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    1 łyżka ocet
    0,5 szkl cukier
    PONCZ
    1 szklanka gotowanej wody
    sok z cytryny-1 łyżka
    cukier
    KREM
    2 szkl śmietana 30%
    4 łyżeczki żelatyna
    Wierzch ciasta
    brzoskwinie -1 puszka
    galaretka brzoskwiniowa -1 opak
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. Upieczony biszkopt,wyjąć,ostudzić,przekroić na połowę. PONCZ wodę wymieszać z sokiem i cukrem.
  • 2. KREM
    Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Wierzch ciasta Brzoskwinie odlać z syropu,osączyć,pokroić w plastry. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody,odstawić do schłodzenia.
  • 3. SKŁADANIE CIASTA
    biszkopt nasączony ponczem połowa kremu biszkopt nasączony ponczem reszta kremu Na kremie ułożyć plastry brzoskwiń,zalać brzoskwiniową galaretką,odstawić do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować