Ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
2.Białka oddzielić od żółtek.
3.Masło utrzeć z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym, dodać żółtka. Masę dodać do mieszaniny mąk, proszku i kakao, wszystkie składniki połączyć ze sobą.
4.Białka ubić z solą, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
5.Formę keksową lub naczynie żaroodporne o długości 30 cm wysmarować masłem, wlać ciasto. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni C ( sprawdzając patyczkiem, czy upiekło się równomiernie).
6.Śmietanę ubić mikserem na sztywno dodając sukcesywnie śmietan fix i cukier puder.
7.Ciasto przekroić poziomo na dwie części, posmarować bitą śmietaną ( zużywając 3/4 ubitej śmietany). Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować wierzch ciasta. Oprószyć kakao.
Komentarze