Ciasto z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla św. Mikołaja zdecydowałam się przygotować coś specjalnego. Ciasto, któremu po prostu nie można się oprzeć.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO::
    - mąka pszenna (tortowa): 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka (duże): 3 sztuki
    - masło (miękkie): 220 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - kakao: 5 łyżek
    - ekstrakt waniliowy (lub 10 ml aromatu waniliowego): 1 łyżka
    - miód: 4 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    DODATKI::
    - śmietana (36 %): 400 mililitrów
    - śmietan fix (2 opakowania): 18 gramów
    - cukier puder: 6 łyżek
    - kakao (do posypania): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym, dodać żółtka. Masę dodać do mieszaniny mąk, proszku i kakao, wszystkie składniki połączyć ze sobą.
  • 4. Białka ubić z solą, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • 5. Formę keksową lub naczynie żaroodporne o długości 30 cm wysmarować masłem, wlać ciasto. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni C ( sprawdzając patyczkiem, czy upiekło się równomiernie).
  • 6. Śmietanę ubić mikserem na sztywno dodając sukcesywnie śmietan fix i cukier puder.
  • 7. Ciasto przekroić poziomo na dwie części, posmarować bitą śmietaną ( zużywając 3/4 ubitej śmietany). Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować wierzch ciasta. Oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka pszenna Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować