Ciasto z białek

  • wyświetlono: 98 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Łatwy do przygotowania, tani, niewymagający dużej ilości składników placek, który pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce białka. Jest bardzo smaczny, mimo, że na pierwszy rzut oka tak nie wygląda.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

6 białek
1 niepełna szklanka cukru
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
1/2 kostki roztopionego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej pałeczki – opcjonalnie
Cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z białek

  • 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.
    Resztę cukru wymieszać z mąką.
    Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat waniliowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.
    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22-24cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
    Ostygnięte ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiew kilka chwiltania kuchniaprosty przepisciasto z białekciasto na białkach

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z białek makowo-kokosowe

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z białek makowo-kokosowe

Takie pyszne ciasto upiekłam z...

Ciasto z białek

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z białek z bananami

Bardzo smaczne i szybkie ciasto....

Dodane przez: PolskaGotuje

Owocowe ciasto migdałowe z białek

cierpię na nadmiar białek w zamrażalniku...

Ciasto z białek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z białek z suszonymi owocami

Takie ciasto możemy upiec, gdy...

Babka z białek

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka z białek

Taką babkę możemy upiec, gdy zastaną...

image-0abtfma

Dodane przez: paolineczka

Angel cake – ciasto z białek z malinami

Sposób na wykorzystanie niechcianych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE