ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką

4.49 (174 ocen)

…bardzo lubię takie ciasta, bita śmietana, jeżyny, truskawki i galaretka. Zazwyczaj piekę biszkoptowy spód, tym razem było pyszne ciasto z białą czekoladą.

Składniki:

  • 1/4 szkl mleka
    3 rządki białej czekolady
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    2 jajka
    0,5 szkl cukru
    1/4 szkl oleju
    4 łyżki śmietany 12 bądź 18%

    galaretka
    owoce
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody (nie jest konieczne)
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do roztopienia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i czekoladę z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wykładamy na posmarowaną i posypaną np kaszą manną tortownice. Pieczemy ok 35-40 minut w 170st. Ciasto studzimy. Mi urosła „górka” obcięłam nożem i zjadłam ; )
  • 2. Zimną śmietanę 30% ubijamy dodając cukier puder do smaku, i na koniec żelatynę. Całość wykładamy na ciasto; wstawiamy do lodówki.
  • 3. Na bitej śmietanie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, ponownie wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Moje jest dość wysokie takie chciałam więc zrobiłam je w tortownicy o średnicy 18cm ale z powodzeniem można użyć większej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować