Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
    Spód:
    około 16 podłużnych biszkoptów
    Krem:
    250g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30-36%
    2 łyżki cukru pudru (płaskie)
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki borówek (1 szklanka = 250 ml)
    25-30g bezików
    Dodatkowo:
    beziki i borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Bezy Ciasto

Ciasto z bezikami, cytrynowym kremem mascarpone i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
    Na końcu wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.
    Całość.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów.
    Na ciastkach umieścić krem.
    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami.
    (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej)

Porady

Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Borówki amerykańskie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować