Ciasto z bezikami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lubię piec i gotować dla moich bliskich,a że chętnie jedzą to co przygotuję więc szukam ciekawych przepisów oraz sama też wymyślam

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jaj
    1 1/2 szklanki cukru
    3 łyżki wody
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki wody
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: 1 litr mleka
    2 paczki cukru waniliowego
    szklanka mleka
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    oraz 2 paczki bezików w różnych kolorach,np.różowy i niebieski
    dżem

Ciasto z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z bezikami 1. Ciasto: oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i wodę,zmieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem, piekarnik nagrzać najpierw na 160 stopni i piec przez około 15 minut potem zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Zostawić aż ciasto będzie całkowicie ostudzone.
    Krem: litr mleka z cukrami waniliowymi zagotować, szkl.mleka wymieszać z mąkami i dodać do ugotowanego mleka,zagotować i ostudzić i dodawać porcjami do utartej margaryny z cukrem,.

Porady

Ciasto będzie lepsze do przekrojenia jeśli upieczemy je dzień wcześniej. Zamiast nakrapiać ciasto ja smaruję dżemem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy