Ciasto z amaretto i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W orginale przepis wykorzystuje standardową formę na babkę. Ja jednak postanowiłam wypróbować moje nowe foremki na mini babki i zrobiłam 8 indywidualnych mini ciast, ale oczywiście możesz przygotować ciasto w zwykłej foremce na babkę.
2.Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C. Następnie przygotuj sobie formę do pieczenia i posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odłóż 2 łyżki mieszanki z mąki i połącz w miseczce z czekoladą, dzięki temu nie opadnie ona podczas pieczenia. Ubij jajka i cukier na średniej prędkości przez kilka minut, aż do uzyskania prawie białego koloru. Zmniejsz prędkość miksera na niskie obroty, dodać olej, wanilię i Amaretto, aż składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj 1/3 mieszanki mąki, następnie 1/2 śmietany, potem znowu 1/2 mąki, resztę kwaśnej śmietany i na koniec resztę mąki. Skończ mieszać tuż przed momentem, kiedy mąka "zniknie". Dodaj czekoladę i wymieszaj wszystko łyżką.
3.Przełóż ciasto do foremki i piecz przez 55-60 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wychodzi dość czysta. Ja jednak musiałam skrócić czas do 40 minut, gdyż miałam małe formy. Jeżeli nie jesteś pewna czasu, test z wykałaczką zawsze się sprawdza.
4.Kiedy ciasto jest już upieczone, odczekaj 15 minut zanim je wyjmiesz. Po tym czasie połóż ciasto na kratkę do ostudzenia. Posmaruj ciasto z Amaretto.
Komentarze