Ciasto z alkoholem

4.47 (161 ocen)

Przepis idealny na każdą okazję, zawsze się udaje i wszystkim doskonale smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 całych jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 kopiastych łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    pół szklanki likieru wiśniowego do nasączenia biszkoptu
    Krem:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kostka margaryny
    Na wierzch:
    1 duża paczka herbatników prostokątnych
    wódka do namaczania herbatników
    Lukier:
    1 białko jajka
    pól szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka roztrzepać i ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dobrze ubitych jajek z cukrem dodać kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, ostudzić.
  • 2. Krem: W szklance mleka wymieszać oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, razem miksując na jednolitą masę.
  • 3. Biszkopt nasączyć likierem wiśniowym i posmarować przygotowanym kremem. Prostokątne herbatniki maczać w wódce i układać równo, jeden obok drugiego na cieście. Białko ubić dodając stopniowo cukier puder i miksować aż lukier będzie miał odpowiednią, gęstą konsystencję. Gotowy lukier rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować