Ciasto szybkie, proste każdy amator w pieczeniu sobie poradzi. Znika jeszcze ciepłe.Zaletą jego jest to , że jest wilgotne. Agrest w cieście sprawia że jest fajne kwsaskowe
1 godz. 20 min
Składniki:
4 jaja
250 gram margaryny do pieczenia
4/5 szklanki maki ziemniaczanej ( bez orzechów pełna szklanka mąki}
2 łyżki czubate orzechów laskowych tartych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g agrestu
250 g truskawek można dodać więcej
Ciasto z agrestem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielam od białek. Do miski wlewam białka i ubijam je na sztywno. Dodaję cukier i dalej ubijam, na końcu wrzucam po jednym żółtku. Margarynę rozpuszczam i studzę. Mąkę wrocławską przesiewam,dodaję do niej ziemniaczaną i proszek oraz orzechy. Przesypuję całość do jajek ubitych i mieszam. Na końcu wlewam margarynę zimną.
2. Formę o średnicy 24 cm smaruję tłuszczem, wylewam ciasto i układam na wierzchu obrane truskawki i agrest. Można dodać więcej owoców.
3.Kruszonka:
Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy. Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni. Posypuję cukrem pudrem
Komentarze