Ciasto z agrestem i truskawkami

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto szybkie, proste każdy amator w pieczeniu sobie poradzi. Znika jeszcze ciepłe.Zaletą jego jest to , że jest wilgotne. Agrest w cieście sprawia że jest fajne kwsaskowe

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jaja
    250 gram margaryny do pieczenia
    4/5 szklanki maki ziemniaczanej ( bez orzechów pełna szklanka mąki}
    2 łyżki czubate orzechów laskowych tartych
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukier kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g agrestu
    250 g truskawek można dodać więcej

    kruszonka:
    10 dkg mąki pszennej
    5 dkg masła
    5 dkg cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z agrestem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto wymieszane 1. Żółtka oddzielam od białek. Do miski wlewam białka i ubijam je na sztywno. Dodaję cukier i dalej ubijam, na końcu wrzucam po jednym żółtku. Margarynę rozpuszczam i studzę. Mąkę wrocławską przesiewam,dodaję do niej ziemniaczaną i proszek oraz orzechy. Przesypuję całość do jajek ubitych i mieszam. Na końcu wlewam margarynę zimną.

  • ciasto w formie z owocami 2. Formę o średnicy 24 cm smaruję tłuszczem, wylewam ciasto i układam na wierzchu obrane truskawki i agrest. Można dodać więcej owoców.
  • kruszonka 3. Kruszonka:
    Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy. Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni. Posypuję cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować