Ciasto z agrestem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Sezonowe ciasto z agrestem

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto
    2 szkl maki
    pół szkl cukru
    3 żółtka
    200 g margaryny
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie
    500 g agrestu
    50 g mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    1,5 szkl wody

Ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z agrestem 1. Składniki na ciasto włożyć do miski i szybko zagnieść ciasto kruche.
    Przygotować blaszkę o rozm ok 24x18 , położyć na dnie papier do pieczenia, rozłożyć ciasto i dobrze wyrównać , po czym nakłuć widelcem i upiec na rumiany kolor. ok 20 min 180 st
  • Ciasto z agrestem 2. Agrest rozdzielić na 2 części. Połowę włożyć do kubka, dodać cukier i wodę i dobrze zmiksować blenderem. Do tej masy dodałam odrobinę barwnika ale nie jest to konieczne. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, przelać do garnka i ciągle mieszając ogrzewać, przed zagotowaniem dodać cały agrest i mieszać aż kisiel zgęstnieje . Szybko wylać na ciasto , wyrównać i wystudzić,
  • Ciasto z agrestem 3. Dekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy