Chociaż raz w sezonie powinno się spróbować takie ciasto z agrestem lekkie niezbyt słodkie z delikatną pianką.Takie ciasto w sam raz do filiżanki kawy czy herbaty.
Ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem do miski ,dodać cukier waniliowy,żółtka,szczyptę soli,śmietanę i startą na tarku o grubych oczkach zimną margaryną.Szybko zagnieść ciasto.1/4 część ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Pozostałym ciastem wylepić przygotowaną wcześniej blachę.Na cieście wyłożyć osuszone owoce agrestu.Z białek ubić sztywną pianę,utrwalić cukrem,ubić,na końcu wsypać budynie w proszku,wymieszać dokładnie.Pianę rozsmarować równo na agreście.Na pianę zetrzeć na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.50-60 min.
Porady
zamiast agrestu możemy użyć obranych,pokrojonych na cząstki świeżych jabłek.
Komentarze