Ciasto z agrestem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Chociaż raz w sezonie powinno się spróbować takie ciasto z agrestem lekkie niezbyt słodkie z delikatną pianką.Takie ciasto w sam raz do filiżanki kawy czy herbaty.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl.mąki krupczatki
    5 łyżek cukru pudru
    5 żółtek
    1 margaryna
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 kg niedojrzałego,(umytego), obranego z ogonków agrestu
    Pianka:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    2 budynie waniliowe bez cukru

Ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem do miski ,dodać cukier waniliowy,żółtka,szczyptę soli,śmietanę i startą na tarku o grubych oczkach zimną margaryną.Szybko zagnieść ciasto.1/4 część ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Pozostałym ciastem wylepić przygotowaną wcześniej blachę.Na cieście wyłożyć osuszone owoce agrestu.Z białek ubić sztywną pianę,utrwalić cukrem,ubić,na końcu wsypać budynie w proszku,wymieszać dokładnie.Pianę rozsmarować równo na agreście.Na pianę zetrzeć na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.50-60 min.

Porady

zamiast agrestu możemy użyć obranych,pokrojonych na cząstki świeżych jabłek.

Komentarze

Podobne przepisy