1.Kawę [ja zrobilam z 2 łyżeczek rozpuszczalnej] zaparzyć w 400ml wody. Dokladnie ostudzić. W jednej misce wymieszac mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce rozrobic jajka ze śmietaną, olejem i zimną kawą. Wlać całość do miski z suchymi produktami i całość dokladnie połączyć.
2.Blache o wymiarach 35x20 wyłożyć papierem pergaminowym. Wlać ciasto i piec ok 25 minut w 170°C (połowę czasu mozna piec z termoobiegu). Wyciagnac ciasto z piekarnika, można tez wyjąć z blachy (zeby szybciej ostygl) i studzić.
3.Twaróg zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach zimnej wody. Po 5 minutach włożyć do mikrofali na 30 sek i dodać ciepłą żelatynę do twarogu. Calosc zmiksować. Śmietanę 30% ubic na sztywno, dodac do twarogu i dokladnie wymieszać łyżką całość.
4.Zimne ciasto przekroic na pół, przełożyć kremem twarogowym (część zostaw do dekoracji). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Jak przestygnie czekolada udekoruj pozostalym kremem twarogowym i wisniami. Smacznego:)
Porady
Po upieczeniu blatu zeby miec pewnosc ze ciasto nie opadnie, zrzuc go z wysokosci 0.5m na ziemię
Komentarze