Ciasto "Wystawa"

4.47 (180 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Rodzinny przepis na smaczne bezowo -biszkoptowe ciasto z aromatycznym smakiem kawy, serową wkładką i kremem budyniowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto bezowe:
    7 białek
    5 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    kawa mielona

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 niecała szklanka mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Ciasto serowe:
    60 dag twarogu
    20 dag cukru pudru
    7 żółtek (zostały z ciasta bezowego)
    100 g masła
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    2 białka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    300 g masła
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    15 dag cukru
    1 i ½ szklanki mleka
    cukier waniliowy
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty Beza

Ciasto "wystawa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bezowe:
    Białka ubić na sztywno, małymi porcjami dodając cukier. Do ubitych białek dodawać po trochę mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ziemniaczaną i ocet, delikatnie połączyć. Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać “górki” bezowe. Całość posypać zmieloną kawą.
  • 2. Biszkopt:
    Białka oddzielić do żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z pianą. Biszkopt wylać na ciasto bezowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić, przekroić na pół.
  • 3. Ciasto serowe:
    Ser zmielić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń połączony z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać sernik, wyrównać. Piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzić.
  • 4. Krem:
    1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w ½ szklanki zimnego mleka rozmieszać budyń i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.
  • 5. Przełożenie: Biszkopt z bezą - połowa kremu budyniowego - ciasto serowe - połowa kremu- biszkopt z bezą.
  • 6. Ciasto polać polewą kakaową przygotowaną z masła, mleka, cukru i kakao.
    Redakcja poleca:
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować