Ciasto brzokwiniowo-marchewkowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej, dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę – odciśniętą z soku dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę kwadratową (ok. 22-20 cm), wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy wiśnie. Pieczemy w 180ºC przez około 40 min (to zależy od tego jaki mamy piekarnik), do suchego patyczka.
2.krem:
sok z brzoskwini odlać i uzupełnić do 1/2 l wodą. Z tego odlać 1/2 szkl i rozmieszać w nim budyń, resztę soku zagotować, wlać przygotowany budyń, dokładnie wymieszać. Wystudzić,
Masło utrzeć, dodając stopniowo ostudzony krem, na puszytą masę.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
3.Wystudzone ciasto przekroić na pół, wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy, na wierzch poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Porady
ciasto fantastycznie sprawdzi się jako tort.
Ciasto to można przygotować także w wersji z mąka pszenną.
Komentarze