Ciasto włoskie - Sbriciolata - ciasto z kruszonki

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Łatwy

Przepyszne ciasto, bardzo łatwe. Robi się bardzo szybko. Potrzebuje zaledwie kilka składników . Gorąco polecam.

  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:

    300g mąki

    80g -85g cukru

    1 jajko

    100g margaryny (roztopić w garnku)

    1 cukier waniliowy

    szczypta soli

    trochę świeżych drożdży ok. 2 łyżeczki


    na sernik:

    2 opakowania serka Ricotta

    100g czarnej/gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej)

    130g cukru

    cukier waniliowy lub aromat waniliowy

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto włoskie - sbriciolata - ciasto z kruszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać tak, żeby powstała kruszonka, można podsypać więcej mąki, jeśli jest zbyt klejące. 3/4 kruszonki ułożyć na wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę. Lekko przycisnąć do formy, żeby zakryła dno formy.

    Wszystkie składniki na sernik wymieszać, powstanie a'la straciatella. Wyłożyć krem twarogowy na warstwę kruszonki i posypać pozostałą częścią kruszonki.

    Piec na 200 C 35-40 min

    Wierzch można przykryć folią lub papierem, żeby z góry nie było zbyt opieczone.

    Jak wierzch będzie już brązowy, ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja jeszcze do twarogu z czekoladą dodałam drobno pokrojone śliwki suszone. Zamiast czekolady, można dodać do twarogu owoce np. maliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować