Ciasto włoskie beztłuszczowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

słodziutki beztłuszczowy deser

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 6 sztuk
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - posiekane morele susz. orzechy włos.rodzynek, migdałów: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto włoskie beztłuszczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO WŁOSKIE:

    Bakalie: małą garść rodzynek, moreli (sparzyć) pokroić w kostkę. Małą garść migdałów zalać wrzątkiem, odczekać 10 min i obrać ze skórki. Do mieszanki dosypać też małą garść orzechów włoskich (grubo siekanych).

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać bakalie, zasypać cukrem i wymieszać drewnianą łyżką.

    Odstawić na godzinę do lodówki. Potem dosypać mąkę, sodę, proszek i wbić jajka. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do foremki (30cmx25cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec 40 min w 170-180 stopniach.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować